Saturday, September 11, 2010

Perintah Untuk Penciptaan Khalifah di Bumi

Asalamualaikum...

Adam as diciptakan oleh ALLAH swt tidak lain hanyalah untuk menjadi Khalifah yang berfungsi sebagai pemakmur serta membina peradaban manusia. Penduduk bumi sebelum ini terdiri dari kalangan Jin. Jin-jin ini tidaklah pula menggalas amanah serta amanat tuhannya. Tidak seperti tanggungjawab Adam as untuk menjalankan amanat tuhannya sebagai Khalifah.

Dan apabila Malaikat Jibrail as diberitakan oleh ALLAH swt tentang akan penciptaan Adam as sebagai Khalifah lalu terus Jibrail meluahkan rasa kebimbangan tentang sifat Adam yang hanya akan merosakkan muka bumi ini sebagaimana yang berlaku atas keturunan Jin. Bangsa jin adalah dari bangsa yang suka berbunuh-bunuhan sesama mereka.

وَإِذۡ قَالَ رَبُّكَ لِلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ إِنِّى جَاعِلٌ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ خَلِيفَةً۬‌ۖ قَالُوٓاْ أَتَجۡعَلُ فِيہَا مَن يُفۡسِدُ فِيہَا وَيَسۡفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحۡنُ نُسَبِّحُ بِحَمۡدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ‌ۖ قَالَ إِنِّىٓ أَعۡلَمُ مَا لَا تَعۡلَمُونَ
Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya. ( al baqarah : 30)

ALLAH swt telah menempelak akan kegusaran Jibrail sambil berfirman " Adakah engkau lebih mengetahui daripada aku yang menciptakan kamu.?" sedar dengan kesilapan atas keterlanjuran meragui arahan tuhannya maka Jibrail as terus sujud memohon keampunan dengan gementar sekali. Lalu Jibrail telah meminta ALLAH swt memerintahkannya untuk melaksanakan penciptaan Adam as.

No comments:

Post a Comment